Податки під час продажу авто - Фото 1

Податки під час продажу авто

20 Січ 08:15

Продати машину: як не стати жертвою шахраїв, чи оподатковується продаж авто та інші нюанси

Рано чи пізно автовласнику доводиться замислюватися про продаж вірного залізного коня. Причин цьому може бути кілька. Можливо, терміново потрібні гроші, чекає переїзд або просто прийнято рішення про придбання іншої моделі. У такому випадку важливо врахувати масу нюансів. Насамперед варто визначитися зі способом продажу. Це можна зробити самостійно, розміщуючи оголошення на інтернет-майданчиках або виїжджаючи на авторинок. Можна піти іншим шляхом і звернутися в салон, який надає подібну послугу.

Багато автовласників в Україні замислюються, чи потрібно платити податок при продажу автомобіля, в якому випадку він сплачується, хто його платить, якою сумою оподатковується угода, чи залежить вона від стану авто, чи треба розрахувати його самостійно? До 2020 року податок з продажу двох автомобілів на рік не утримувався, без різниці, якою була сума по угоді з авто, ПДФО (прибутковий податок) у розмірі 5 відсотків нараховувався на дохід при третьому продажу. Все це дозволяло активно діяти перекупникам і «гонщикам».

Чому продають авто?

Існує кілька причин, через які автовласники наважуються на заміну машини. Деякі автовласники змінюють транспортний засіб тільки тому, що існує стереотип про те, що через два-три роки він застаріває. Ще приводом виступає можливість придбання більш престижної марки. Коли автомобіліст тільки тренується у водінні, як правило, купує недороге авто, щоб не шкода було в разі невеликої ДТП. У процесі навчання на кузові нерідко з'являються вм'ятини і подряпини, адже навчитися нормально водити можна тільки на практиці. Тільки під час поїздки можна зрозуміти, наскільки потужний мотор, яка жорсткість підвіски і як світять фари. Чим більше стає досвід, тим більше хочеться купити іншу машину, адже в старій помітні всі недоліки, про які раніше новачок і не здогадувався.

Зважитися на розставання можна через серйозні поломки, коли ремонт буде занадто витратним. Іноді простіше продати биту машину і придбати іншу, з якою немає проблем. Найчастіше автовласники прагнуть розлучитися з авто після ДТП. Справа не тільки в ремонті, існує психологічний момент, коли знову сісти за кермо саме цього транспортного засобу дуже складно. Іноді власники змінюють авто після того, як закінчилася дія гарантійного терміну від виробника, в такому випадку самостійний технічний огляд і ремонт може вийти в копієчку. Однією з важливих приводів зміни машини є зміна сімейних обставин. При появі дітей маленький міський автомобіль доведеться змінити на більш сімейний варіант.

Як продавців обманюють перекупники?

Від дій шахраїв можуть страждати не тільки покупці, але і продавці. Досить дати в інтернеті оголошення про продаж, щоб відразу постраждати від дій недобросовісних ділків. Посередники пропонують поставити авто на Комісійний майданчик і продати його швидко і вигідно. При цьому підписується договір, який і стає основною пасткою. Якщо його не прочитати уважно, можна пропустити деякі обов'язкові пункти, згідно з якими потрібно виконати хімчистку салону і мийку, оплатити стоянку і послуги СТО. Як правило, про це не повідомляють прямо, а в результаті може набігти досить велика сума. Причому вона йде додатково, окремо від відсотка, який візьме посередник. Якщо авто не було продано, а власник вирішив його забрати, за ці послуги доведеться все одно заплатити. Тому договір потрібно читати дуже уважно, додаткові платежі можуть бути вписані в будь-якому з пунктів. Фахівці рекомендують звертатися в надійні салони, тому що, як правило, покупці вважають за краще співпрацювати з ними або з продавцем безпосередньо. Склалася стійка думка, що перекупники займаються продажем несприятливих авто, з сумнівною репутацією, саме тому краще звертатися в автосалони зі сформованим ім'ям.

Схема обману з псевдополіцейським

Відносно недавно з'явилася нова схема обману автопродавців. У ній беруть участь відразу два шахрая. Перший з них дзвонить і призначає зустріч. Він оглядає авто, залишається задоволеним і повідомляє про те, що на завтра можна призначити підписання договору купівлі продажу. Після цього йде другий дзвінок, цього разу – від псевдоспівробітника поліції. Він, у свою чергу, повідомляє, що передбачуваний покупець – шахрай, якого давно вже розробляють. "Поліцейський" пропонує завтрашню зустріч не скасовувати, дозволити покупцеві сісти за кермо, щоб він ні в чому не сумнівався. Продавцю навіть обіцяють премію за сприяння поліції. В результаті автомобіль їде в невідомому напрямку. При підозрі на таку схему необхідно уточнити у співробітника його посаду і прізвище, дізнатися, в якому відділенні він знаходиться і запропонувати підійти туди особисто. Справжні правоохоронці трубку не кинуть, а ось шахраї – так. Якщо дзвінок надійшов від шахраїв, необхідно повідомити про нього в найближче відділення поліції. У тому випадку, якщо продавець попався на вудку шахраїв, слід звернутися у відділення поліції, по можливості, разом з адвокатом. На вході обов'язково потрібно зареєструватися в журналі відвідувачів.

Обман від псевдо юридичної особи

Після розміщення оголошення на спеціалізованому майданчику покупцеві надходить дзвінок від шахрая. При цьому підкреслюється, що покупку буде виробляти юридична особа, яка в подальшому планує його перепродати. Є одна умова-оплата можлива тільки за безготівковим розрахунком. Продавець приїжджає в офіс, передає ключі і документи, залишає реквізити на оплату. Тут же йому видається розписка і агентський договір, підписання якого мотивується тим, що підприємство буде нести відповідальність за ТЗ до моменту підписання договору купівлі-продажу, що планується зробити після перерахування грошових коштів. Як результат-юридична особа зникає разом з автомобілем. Знайти його в результаті практично неможливо.

Фахівці рекомендують обмінювати авто тільки на гроші. Єдине можливе місце, де можна залишити машину до отримання коштів, - надійний автосалон. В іншому випадку автомобіль можна шукати місяцями, а розгляд справи з більшою ймовірністю почнеться після надходження декількох аналогічних заяв.

Оподаткування: хто платить податок при продажу автомобіля?

Продавцем може виступати фізична або юридична особа. Фізичною особою вважається будь-яка людина, яка може бути резидентом або нерезидентом. Юридична особа-підприємство, що має у власності майно, що здійснює господарську діяльність. При отриманні доходу податки платять і фізичні, і юридичні особи. У першому випадку це частіше стосується оподаткування заробітної плати. Підприємства мають значно більшу податкове навантаження. При реалізації транспортного засобу платити податки потрібно, але робиться це по-різному.

Що потрібно платити фізичній особі?

Тим, хто зважився на угоду зараз, варто дізнатися, якою сумою податку обкладаються кошти, отримані при продажу автомобіля, коли вона нараховується, в який термін потрібно розраховуватися? Щоб визначити, в якій сумі буде сплачуватися податок при продажу автомобіля, необхідно врахувати, фізична або юридична особа виступає в ролі продавця. Основні зміни в законодавстві торкнулися фізосіб. Посилення заходів було направлено на детінізацію діяльності осіб, які постійно займаються продажем б/у (б у, бу) авто і після цього не виплачують податки або платять при цьому мінімальну суму. З 2020 року при продажу першого ТЗ, як і раніше, податки не сплачуються. Слід розуміти, що це стосується не тільки автомобілів, але і мопедів або мотоциклів. Після продажу другого і більше автомобіля (або іншого ТЗ) фізособа отримує дохід, який оподатковується:
  • ПДФО;
  • військовим збором.
Які суми податків стягуються при продажу автомобіля, виходячи з чого береться вартість авто, скільки в результаті доведеться заплатити? Якщо протягом року оформляється друга за рахунком угода купівлі-продажу або обміну, необхідно сплатити 5 відсотків ПДФО і 1,5 відсотка військового збору. Починаючи з третьої угоди, сума ПДФО істотно зростає – до 18 відсотків, ставка військового збору залишається на колишньому рівні.

Що робити у випадку кількох продажів протягом року?

Чи стягується податок після продажу автомобіля, мопеда і мотоцикла протягом одного календарного року, скільки і коли сплачується зобов'язання за авто? Щоб все правильно розрахувати, потрібно врахувати, в якій послідовності здійснювалися угоди. Черговість визначається за датами, зазначеними в договорах купівлі продажу. У такому разі податкове зобов'язання розраховується таким чином: перше продане за датою ТЗ не оподатковується, на суму продажу другого нараховується 5% ПДФО та 1,5% ВЗ, далі – 18% ПДФО та 1,5% ВЗ. Слід враховувати, що продаж першого автомобіля в Україні не тільки звільняють від сплати податків, при цьому дохід не потрібно відображати в щорічній декларації. Ще одним важливим питанням є, чи бути податку на продаж автомобіля фізособою-нерезидентом? У такому випадку діють статті законодавства, прийняті для оподаткування резидентів.

Як розрахувати необхідну суму?

При продажу автомобіля фізичною особою важливо знати не тільки, чи потрібно платити, якою сумою податку обкладають угоду по авто, куди сплачується зобов'язання, але і як виконати його розрахунок. Про те, яка сума - оподатковувана, можна дізнатися в договорі купівлі продажу. Слід врахувати, що вона повинна бути не нижче, ніж середньоринкова вартість подібного ТЗ. Чи сплачується податок з продажу авто до підписання договору? Щоб угода була завершена, потрібно її оформлення у нотаріуса. Він засвідчить договір тільки при пред'явленні квитанції про сплату зобов'язань. В Україні відсутнє податкове вирахування при продажу авто, що допомагає знизити навантаження.

Оподаткування у юридичних осіб

При продажу авто звичайним громадянином сплачується прибутковий податок, чи належить його сплата юридичною особою при отриманні прибутку від реалізації автомобіля? Україна-країна, в якій є Податковий кодекс, в якому точно вказано, в яких випадках отримано прибуток і як його оподатковувати. На підприємстві продаж транспортного засобу починається з зборів засновників і прийняття рішення власників. Після цього видається наказ, який призначає відповідального за продаж і зняття ТЗ з обліку в сервісному центрі МРЕВ. Після того, як автомобіль проданий, необхідно розрахувати прибуток. Потрібно пам'ятати, що оподатковувана сума не може бути нижче залишкової балансової вартості основного засобу. У тому випадку, якщо вартість все ж нижче, оплата податків здійснюється, виходячи з вартості, зазначеної в балансі на день продажу. Платники ПДВ зобов'язані зареєструвати податкову накладну, датовану днем реалізації. Чи буде братися інший податок після продажу автомобіля? Юридичні особи нараховують податок на прибуток. Оплачується він щокварталу, після того, як подана відповідна податкова декларація. Ставка податку становить 18 відсотків. Це стосується підприємств на загальній системі оподаткування. У разі оподаткування за єдиною ставкою податку зобов'язання сплачуються відповідно до ставки.

Чи є можливість зменшити податкові виплати?

Нове законодавство спрямоване проти перекупників і гонщиків. Перші займаються тим, що купують транспортний засіб, проводять дрібний ремонт і передпродажну підготовку, після чого шукають покупця. Гонщики займаються пригоном авто з-за кордону. Іноді приганяється конкретна марка під покупця і покупка оформлюється відразу на кордоні. У такому випадку продаж на території України не відбувається, нараховувати податки не потрібно. Іноді авто приганяється, приводиться у порядок, після чого виставляється на продаж. І з другої угоди потрібно платити державі. Чи є варіанти зменшити суму? Всі вони пов'язані з ризиками. Можна спробувати зробити нижче оціночну вартість, але експерт, який дорожить своєю репутацією, навряд чи погодиться на таке. У результаті доведеться ризикувати і звертатися в сумнівну контору. Є варіант спочатку оформляти ТЗ на друзів або родичів, це законом не заборонено. Однак не всі погодяться на подібний варіант. Останньою можливістю є продаж за дорученням, але це може не сподобатися покупцеві. Перш за все з довіреністю не переходить право власності. Авто можна продати, ремонтувати і здійснювати з ним різні дії, але в разі смерті власника або конфіскації майна ТЗ може бути вилучено. Швидше за все, новий закон призведе до підвищення вартості вживаних машин, так як податок перевищує розмір середніх комісійних. Для покупця найбільш вигідним буде оформлення угоди через надійний автосалон. Покупець, який купує престижний автомобіль, придбає його в салоні, навіть якщо вартість буде на 3-5 відсотків вище.

Як правильно переоформити авто?

Переоформляти транспортний засіб потрібно обов'язково. Виконується ця процедура при продажу або передачі його в автоломбард. Процедура здається простою, про етапи її виконання повинен знати кожен автовласник. Щоб не виникали негативні наслідки, виконувати процедуру потрібно строго по пунктах. Насамперед автовласник відправляється в сервісний центр МРЕВ для зняття з обліку ТЗ. При цьому подається заява, згідно з якою буде проведена експертиза звірки номерів. Необхідно сплатити державне мито і купити спецбланк, на якому буде вестися протокол експертизи. Наступний етап-складання заяви на ім'я інспектора для того, щоб ТЗ було знято з обліку. Після цього укладається договір купівлі продажу, який обов'язково вимагає нотаріального посвідчення. У ньому обов'язково повинна бути прописана вартість транспортного засобу.

Постановкою на облік займається новий власник, він же займається оплатою всіх необхідних податків і мит. При цьому він зобов'язаний пред'явити власний паспорт, техпаспорт ТЗ, договір купівлі продажу, завірений нотаріусом. Іноді можуть вимагатися документи інших видів. Процедура займає досить багато часу. Якщо вільних годин немає, досить звернутися в спеціалізовану компанію, співробітники якої зроблять все швидко, без участі автовласника.

Де вигідно продати транспортний засіб?

Щоб швидко продати авто за необхідною ціною, досить звернутися до фахівців компанії Autopark. Існує кілька варіантів продажу:
  • швидка угода;
  • реалізація через салон;
  • дистанційний продаж.
Для оформлення швидкого продажу необхідно зв'язатися зручним способом з представником салону. Потім потрібно приїхати для виконання оцінки, підписання комплекту документів і отримання грошових коштів. Для цього достатньо одного дня. У тому випадку, якщо є час на очікування, можна зайнятися дистанційним продажем.

Після телефонного дзвінка співробітнику салону визначається час, коли автовласник зможе під'їхати для узгодження вартості, виконання фото і відео, вибору пакету для просування. При цьому власник не залишає в салоні транспортний засіб, він ним вільно користується до моменту продажу. У разі реалізації авто через салон необхідно залишити транспортний засіб, підібрати відповідний пакет просування і визначити вартість. Подібний варіант дуже зручний, так як не потрібно постійно приїжджати для зустрічей з потенційними покупцями.

В автосалоні Autopark можна продати ТЗ, яке побувало в ДТП. При цьому обману покупця не буде, він буде повністю поінформований про стан авто. Після того, як буде обраний пакет просування, автовласник не займається рекламою, всі послуги будуть виконані професіоналами. Персональним менеджером будуть розміщені оголошення на найбільших інтернет-майданчиках, він буде постійно займатися контролем за їх позицією. Існує кілька пакетів просування, автовласник вибирає найбільш прийнятний для нього. Плата за переоформлення з автовласника не стягується.

Переваги звернення в салон Autopark

Щоб швидко і вигідно продати автомобіль, досить звернутися до фахівців автосалону Autopark. За десять років роботи підібралися високопрофесійні співробітники, які швидко справляються з будь-якими поставленими завданнями. Після звернення в салон автовласнику буде гарантована безпека угоди, персональний менеджер відповість на будь-які питання. Також буде надана допомога з оформленням всіх необхідних документів. Клієнту створюються всі умови, можна вибрати один з варіантів реалізації. Не потрібно витрачати власний час, автовласник підписує договір і отримує кошти. Фахівці компанії постійно моніторять авторинок, тому вони точно знають, яка вартість тієї чи іншої марки авто. Автовласник отримує ту суму, за яку він хотів продати ТЗ, вона не буде нижче середньоринкової. Навіть якщо немає часу на виконання передпродажної підготовки, ця робота буде виконана професіоналами.

Автовласник не вкладає особисті кошти, оплата послуг салону буде виконана покупцем. Для зв'язку з представниками автосалону можна зателефонувати за вказаним на сайті телефоном або заповнити спеціальну форму. Персональний менеджер буде постійно інформувати про стан справ, відповідати на будь-які питання. Вигідно продати авто з автосалоном Autopark-це реальність, яка підтверджена досвідом тисяч клієнтів.