Нові дорожні знаки на українських дорогах - Фото 1

Нові дорожні знаки на українських дорогах

19 Лют 09:20

На дорогах України невдовзі з'являться оновлені дорожні знаки. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у своєму Telegram-каналі.

Оновлення існуючих знаків

Зміни стосуються не повністю нових знаків, а додавання піктограм до чотирьох дорожніх знаків, що вже існують. Тепер вони можуть містити зображення, що позначають об'єкти туристичної та спортивної інфраструктури, а також культурної спадщини. Йдеться про знаки 5.57 "Попередній покажчик напрямків", 5.58 "Попередній покажчик напрямків", 5.59 "Покажчик напряму" та 5.60 "Покажчик напрямків".

Ці нововведення покликані краще інформувати водіїв про туристичні та спортивні об'єкти, а також місця культурної спадщини. Зміни невеликі, але вони мають значення, і українським водіям слід про них знати.

Новые дорожные знаки

Нововведення 2021

Нагадаємо, що у 2021 році на українських дорогах з'явився новий дорожній знак 1.40 "Зміна покриття", який інформує водіїв про необхідність зниження швидкості через зміну дорожнього покриття. Спочатку ці знаки встановили у Києві. В основу взято європейський досвід, наприклад, схожий знак присутній у Литві та попереджає водіїв про зміну покриття дороги, закликаючи їх знизити швидкість для запобігання ДТП.

Також у 2021 році в Україні набули чинності нові стандарти зовнішнього вигляду дорожніх знаків. З'явилося нове розташування знаків індивідуального проектування, текст починається з великої літери, з'явилися нові форми стрілок, а для позначення центру населеного пункту та річки введено символи, аналогічні використовуваним у Євросоюзі.

Описано пропорції та відстані між елементами в залежності від розміру великої літери, що вибирається виходячи з місця встановлення знака та категорії дороги. Введено нові позначення діагональних пішохідних переходів, нову табличку для острівців безпеки, а також нові знаки та таблички до дорожніх знаків для розвитку велосипедної інфраструктури. Очікується, що це стане одним із заходів щодо зниження кількості ДТП на українських дорогах.