Як перевірити автомобіль на кредит чи заставу - Фото 1

Як перевірити автомобіль на кредит чи заставу

27 Серп 14:59

Як перевірити автомобіль на кредит чи заставу

Купаючи автомобіль, що був у вжитку, потрібно бути готовим до того, що його доведеться ретельно перевіряти. І це стосується не лише технічної, а й юридичної сторони. Часто після купівлі транспортного засобу виявляється, що він має низку несправностей. Але це не так страшно, порівняно з тим, що придбане вами рухоме майно може бути предметом застави. У цьому випадку, ви ризикуєте залишитися без грошей та машини. Тому, перед покупкою вживаного авто в Україні, його потрібно обов'язково перевіряти на предмет кредиту чи застави.

Перш ніж оформити договір автокредиту, кредитор має отримати гарантію повернення своїх коштів. Як застава, як правило, виступає автомобіль. При цьому ПТС залишається у особи, яка видала кредит. Документ видається на руки позичальнику лише після повного погашення боргу. Але іноді шахраї знаходять спосіб продати машину, яка перебуває у заставі. І в цьому випадку всі зобов'язання за кредитом лягають на нового власника транспортного засобу. Україна – одна з країн, де можна стати жертвою подібних махінацій. Тому, при купівлі вживаної машини, потрібно бути дуже уважним.

Як зрозуміти, що авто в заставі чи кредиті

Насамперед потрібно вивчити страховий поліс КАСКО. Якщо автомобіль взятий у кредит, там завжди стоятиме відповідна позначка. Крім цього прямого доказу, що угода не прозора, є й інші ознаки, що вказують на заставу або невиплачений борг:

  • Відсутність оригіналу технічного паспорта. Шахраї отримують дублікат документа, просто звернувшись до ДАІ із заявою про втрату ПТС. Протягом кількох днів на руки можна отримати копію.
  • Автомобіль виставлено на продаж через невеликий проміжок часу після покупки. Найчастіше договір позики оформляється терміном три роки. Шахраї намагаються позбутися заставного майна до його закінчення цього періоду.
  • Відмітка в технічному паспорті про те, що машину було придбано за договором комісії.
  • Занадто низька ціна. Перед покупкою необхідно зібрати інформацію про те, скільки коштує авто цієї марки. Якщо ви знайшли машину в ідеальному чи хорошому технічному стані, але її ціна набагато нижча, ніж у решти продавців, то це має вас насторожити.
  • Відсутність договору купівлі – продажу. У цьому документі часто вказується, що авто є предметом застави.

Але навіть якщо перелічених вище ознак немає, це не можна вважати гарантією “чистоти” угоди з юридичного погляду. Іноді заставу оформляється не через банк, а з приватною особою чи в ломбарді. На жаль, це випадок, коли перевірити існування додаткових зобов'язань вдається дуже рідко.

Як перевірити чи не знаходиться автомобіль у кредиті?

Щоб не постраждати від рук шахраїв та не придбати заставний транспортний засіб, потрібно ще до моменту підписання договору зібрати максимальну кількість інформації. Сьогодні кожен покупець може легко перевірити чи не в кредиті автомобіль за VIN кодом. Він обов'язково вноситься до бази даних під час оформлення договору позики. Ідентифікаційний номер надає доступ до наступної інформації:

  • дата оформлення кредитного договору;
  • у який термін має бути погашена заборгованість;
  • хто є кредитором;
  • дата реєстрації застави.

Перевірити авто знаходиться в кредиті чи ні можна як самостійно, так і за допомогою юриста. Але є варіант, який допоможе уникнути всіх цих неприємних складнощів. Щоб процес покупки був максимально комфортним та безпечним, найкраще купувати автомобіль у перевірених продавців. Купити машину, що була у використанні, можна в торговій мережі «Автопарк».

Перш ніж виставити автомобіль на продаж, його ретельно перевіряють з технічного та юридичного боку. Тому, купуючи тут автомобіль, кожен клієнт може бути повністю впевнений, що угода не нестиме ніяких ризиків. Незважаючи на те, що «Автопарк» реалізує вживані транспортні засоби, всі вони знаходяться у відмінному технічному стані. А якщо покупець не має потрібної суми на придбання авто, компанія люб'язно надасть йому кредит на взаємовигідних умовах.