МОЗ затверджено новий склад автомобільних аптечок - Фото 1

МОЗ затверджено новий склад автомобільних аптечок

22 Січ 14:41
Зі складу медичної аптечки пропонують виключити всі лікарські препарати, залишивши в ній лише механічні засоби для зупинки кровотечі.

Реформа охорони здоров'я зачепила автомобільну сферу. На думку співробітників МОЗ, мотоциклетні, автомобільні та автобусні медичні аптечки повинні бути оснащені засобами для надання першої допомоги при ДТП і не повинні містити будь-яких медичних препаратів.

За статистикою, доступною працівникам міністерства причиною 80% смертей внаслідок ДТП до приїзду бригади швидкої медичної допомоги є сильна кровотеча. Тому до мінімальної комплектації аптечок слід включити засоби для зупинки кровотечі: бинти різної ширини, серветки тощо. Замість традиційного гумового джгута в автомобільній аптечці має бути механічний засіб для зупинки кровотечі типу «САТ», який потерпілий зможе застосувати самостійно. Крім того, у кожній аптечці має бути інструкція з використання препаратів.

У нових аптечках не буде медичних препаратів – зеленки, таблеток, які мають термін придатності та далеко не завжди вчасно оновлюються. Крім того, на думку МОЗ, ліки не завжди потрібні для екстреної допомоги.