Особливості купівлі авто в кредит - Фото 1

Особливості купівлі авто в кредит

14 Лют 10:50

У сучасних реаліях особистий автомобіль давно перестав бути розкішшю і перетворився на предмет першої необхідності. Якщо з тієї чи іншої причини купити його за власний кошт не виходить, є гарний вихід – автокредит. Розглянемо основні нюанси та переваги цього варіанту.

Авто в кредит: чому це вигідно

Автокредит є різновидом цільового споживчого кредиту, при якому позичальник отримує певну суму під відсоток на купівлю транспортного засобу. Після його оформлення гроші на купівлюпридбання надходять відразу ж, в такий спосіб людина може придбати машину і почати їздити на ній того ж дня . Однак повні права по володінню (дарування, продаж машини, в деяких випадках – виїзд на ній за кордон) він отримує тільки після того, як виплатить всю обумовлену суму. У деяких фінансових організаціях договір також оформляється у формі лізингу.

Укласти його можна:

  1. У банку, що надає таку послугу.
  2. В автомобільному салоні.
  3. У кредитній організації від виробника ТС.

Головною перевагою розстрочки є можливість придбати новий, навіть дуже дорогий автомобіль. Хоча брати вживане авто в кредит теж досить вигідно, якщо вибрати перевіреного кредитора і максимально вигідні для себе умови. У такому разі переплата не буде надто високою. У середньому, залежно від терміну кредиту та марки авто, українські банки пропонують від 0,1% до 15% річних.

Розстрочка від надійних кредиторів відрізняється такими плюсами:

  • швидке прийняття рішення, оформлення та видача коштів;
  • широкий асортимент машин на вибір;
  • невеликий пакет необхідних документів;
  • право погасити кредит достроково;
  • додаткові послуги, наприклад, безвідсоткова розстрочка на страховку;
  • різні акції, що дозволяють суттєво заощадити;
  • погашення всіма зручними способами: через касу, термінал, мобільний додаток.

Як знайти потрібну пропозицію

Щоб дійсно вигідно взяти машину в кредит, потрібно звертатися в провідні банки та автосалони з гарною репутацією. Ми не рекомендуємо довіряти неперевіреним організаціям, які б, на перший погляд вигідні умови вони не обіцяли. Також завжди потрібно уважно читати договір, звертати увагу на всі приписки та виноски.

Варто заздалегідь порівняти вимоги різних кредиторів, уточнити наступні моменти:

  • чи має стягувач право змінювати умови договору в односторонньому порядку: скорочувати термін його дії, підвищувати відсотки тощо;
  • який розмір щомісячного платежу – ця сума куди важливіша за кредитну ставку;
  • які послуги пропонує ФО і наскільки вони потрібні – іноді оформлення додаткових послуг допомагає знизити відсоткову ставку;
  • чи прописані в документі приховані комісії, які можуть збільшити підсумкову суму.

Оформлення розстрочки рідко триває довго. Більшість часу зазвичай йде на вибір машини, оскільки договір має бути оформлений на конкретний транспорт. Якщо заздалегідь визначитися з маркою та моделлю, уточнити, які документи потрібно підготувати, висновок лізингу займе буквально кілька хвилин. Список необхідних документів може відрізнятися, але, найімовірніше, точно знадобляться паспорт, ідентифікаційний код та права водія.

Зверніть увагу, що кредит на авто видається під заставу покупки. Тобто якщо позичальник систематично пропускає платежі і не сплачує штрафи, кредитор має право вилучити транспортний засіб. Тому перед укладенням угоди важливо зважити всі «за» та «проти», оцінити свої фінансові ресурси та приділити час пошуку кращої пропозиції.