Де оформити продаж авто - Фото 1

Де оформити продаж авто

21 Січ 10:31

Як і де зараз оформляється купівля-продаж автомобілів?

Порядок оформлення угоди з купівлі-продажу автомобіля не відрізняється складністю, але потрібно врахувати всі нюанси і підготувати потрібні документи, правильно оформити договір, провести оцінку. Продаж авто може проводиться різними способами - як шляхом укладення нотаріального або комісійного договору про купівлю-продаж, так і оформлення подібного договору в територіальному сервісному центрі МВС. З 2018 року процедура стала трохи простіше, тепер власнику немає потреби заздалегідь знімати транспортний засіб з реєстрації, зробити це можна відразу при укладенні договору в сервісному центрі в процесі прямої перереєстрації авто. Продавець і покупець укладають договір про купівлю-продаж авто, після чого покупець ставить автомобіль на облік.

Де краще оформити продаж автомобіля?

На сьогоднішній день продаж автомобіля можна оформити будь-яким з трьох способів.

  • Через Комісійний магазин (автосалон), який виступає в ролі посередника між продавцем і покупцем. У цьому випадку всі дані про нового власника автомобіля в процесі оформлення договору заносяться в базу МВС, компанія, що надає послуги, перевіряє машину за такими базами, як: реєстр боржників; арешт нерухомого майна; база викрадень по Україні.
  • Укладаючи угоду в сервісному центрі МВС, сторонами підписується договір купівлі-продажу стандартного виду, який згодом завіряється печаткою і підписом адміністратора Сервісного центру. Перед оформленням угоди машина і продавець перевіряються по всіх базах на наявність арештів, перебування в розшуку. У разі оформлення договору в сервісному центрі в той же день виконується пряма перереєстрація машини на нового власника, якому видають техпаспорт і номерні знаки, що відповідають місцю прописки. Якщо ж покупець хоче поставити автомобіль на облік в іншому місті, то доведеться вдатися до іншого способу оформлення договору купівлі-продажу.
  • Продаж може оформлятися шляхом складання нотаріального договору, що дозволяє покупцеві поставити авто на облік в будь-якому територіальному сервісному центрі, незалежно від місця прописки. Нотаріальний продаж буде коштувати трохи дорожче, але продавцю не потрібно буде особисто бути присутнім при перереєстрації авто, новий власник може зробити це самостійно.

Кожен із способів оформлення договору має свої переваги і недоліки, але якщо ви хочете спростити собі завдання, краще скористатися послугами фахівців і звернутися в автосалон "Автопарк", який надасть дієву допомогу на всіх етапах продажу транспортного засобу.

Порядок оформлення документів при купівлі-продажу авто

Продати автомобіль можна різними способами, але в будь-якому випадку буде потрібно оформлення договору купівлі-продажу на авто, при цьому важливо правильно оформити документи і надати потрібні оригінали та копії: паспорта громадянина України (або вид на проживання), техпаспорт автомобіля, ідентифікаційний номер, згода на продаж одного з подружжя (якщо продавець перебуває у шлюбі), якщо є необхідність у сплаті податку, то потрібно надати документ про оцінку автомобіля.

Податок не треба платити тим, хто продає леговий автомобіль перший раз протягом календарного року; якщо ж здійснюється продаж вантажного ТЗ, автобуса або продається другий за рахунком легковий автомобіль за рік, стягується податок у розмірі 5% від вартості, а також військовий збір у розмірі 1,5%.