Договір купівлі-продажу автомобіля між фізичною та юридичною особою - Фото 1

Договір купівлі-продажу автомобіля між фізичною та юридичною особою

21 Січ 12:58

Договір купівлі-продажу автомобіля між фізичною та юридичною особою

Укладення договору купівлі-продажу авто або іншого транспорту може укладатися як між фіз особами, так і між фізичною і юридичною особою будь-якої організаційно-правової форми (ТОВ, закрите акціонерне товариство і т.д.). При продажу автомобіля фізичною особою юридичній особі можна укласти договір у нотаріуса або в офісі нашого салону “Автопарк” (Україна), а також безпосередньо в територіальному сервісному центрі МВС. Для укладення договору буде потрібно надати документи, які підтверджують особу і повноваження сторін, і документи, що стосуються самого автомобіля. Таким чином, від фізичної особи (продавця) будуть потрібні такі документи:

  • техпаспорт на автомобіль і його облікова картка (якщо машина знята з обліку);
  • виписка з реєстру довіреностей, якщо автомобіль продають за генеральним дорученням;
  • якщо автомобіль був в кредиті, буде потрібно підтвердження про його погашення;
  • паспорт продавця, що підтверджує його особу;
  • свідоцтво про шлюб та заява про згоду на відчуження майна від чоловіка/дружини (якщо продавець перебуває у шлюбі);

Покупець повинен надати наступні документи: виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, реквізити юрособи, оригінал довіреності від компанії на співробітника, який уповноважений здійснити операцію, паспорт цього співробітника. Буде потрібно також незалежна експертна оцінка вартості автомобіля.

Якщо продавець здійснює продаж вантажного авто, причепа або автобуса, або продає не перший в поточному році легковий автомобіль або мотоцикл, він повинен заплатити податок у розмірі 5% від вартості ТЗ. Якщо продаж легкового авто здійснюється один раз за рік, то продавець звільняється від податків.

Якщо продавець-юридична особа

Якщо продавцем виступає організація або підприємство, в цьому випадку вартість транспортного засобу визначається безпосередньо ним. При цьому необхідно надати такі документи, як техпаспорт на машину, оригінал довіреності від юрособи на свого співробітника, який уповноважений займатися продажем, цивільний паспорт уповноваженого співробітника, реквізити юридичної особи. Покупець також надає паспорт та ІПН.

При продажу автомобіля юридичною особою приймається рішення про продаж транспортного засобу, яке оформляється наказом директора або протоколом зборів власників підприємства. Продаж автомобіля оформляється договором купівлі-продажу, який складається в письмовій формі і завіряється нотаріально або укладається безпосередньо в сервісному центрі МВС у присутності адміністратора ТСЦ. Продаж авто фізичній особі-неплатнику ПДВ розглядають, як операцію з постачання товарів, а значить, продавець транспортного засобу буде зобов'язаний заплатити ПДВ в загальному порядку за ставкою 20%.

Послуги з оформлення договору купівлі-продажу

Автосалон “Автопарк” пропонує надати Юридичні послуги при укладенні договору купівлі-продажу авто між юр і фіз особами на зрозумілих, вигідних умовах; оформлення документів і продаж автомобіля відбувається швидко, не вимагає тривалої підготовки. Співробітники компанії “Автопарк” мають великий досвід в оформленні угод, пов'язаних з купівлею і продажем автомобілів, а значить, процедура буде максимально безпечною і проведеною відповідно до законодавства України. Уточнити умови проведення угоди, домовитися про надання послуги можна, зв'язавшись зі співробітниками компанії по телефону або онлайн.