Обман під час продажу автомобіля - Фото 1

Обман під час продажу автомобіля

27 Січ 11:56

Обман під час продажу автомобіля

Купівля або продаж автомобіля - це завжди нерви та занепокоєння. Причина в тому, що йдеться про великі або дуже великі гроші, які збиралися не один рік усіма членами сім'ї. Природно, що десь поруч завжди крутяться шахраї, бажаючи прибрати їх до рук. Будь-які операції з вживаними машинами – це завжди ризик, і про це варто пам'ятати. Але залишити покупця без грошей, а продавця без машини – це крайні випадки, адже тут уже йдеться про справжній злочин. Набагато частіше має місце банальний обман, коли в результаті «чесній» угоди покупець отримує зовсім те, що йому обіцяли. Несподівано з'ясовується, що «майже нова» машина встигла наїздити півсотні тисяч кілометрів, а ходову чи двигун треба міняти.

Види шахрайства під час продажу авто

Схеми шахраїв досить добре відомі та розраховані на неуважність чи легковірність людей. Тому правило номер один – не довіряти на слово та бути обережним. Це якраз той випадок, коли краще перестрахуватись. Наприклад, найпримітивніше шахрайство під час продажу автомобіля - коли продавець наполегливо просить внести завдаток ще до огляду транспортного засобу. Аргументується це часто тим, що ціна смішна, бажаючих багато, і щоб машину не вивели з-під носа, треба її застовпити, внісши аванс. У цьому випадку має викликати підозру ще й те, що продавець пропонує переказати гроші не лише на картку, а й не проти електронного гаманця чи поповнення телефону. З упевненістю у 99 відсотків можна стверджувати – це робота шахраїв, і такий контакт найкраще заблокувати.

Під час оформлення документів також потрібно бути дуже уважним. Особливо якщо машина продається за дорученням. Якщо документи складені неправильно, можна залишитися без грошей, і без машини. Договір купівлі-продажу надійніший, але аферисти навчилися використовувати його. Буває, що розігруються такі зухвалі сценарії, навіть поліцейські розводять руками. Наприклад, в Україні зафіксовано шахрайство під умовною назвою «план перехоплення». Суть у наступному: на сайтах оголошень вибирається підходяща машина. Після цього один із шахраїв зв'язується з продавцем і говорить про свою зацікавленість. Відбувається зустріч, авто прискіпливо оглядається, сторони домовляються укласти наступного дня угоду. Розлучаються в чудовому настрої, а через кілька годин оголошується інший шахрай, представляється співробітником поліції і розповідає про багатомісячну операцію з упіймання автомобільних аферистів, описуючи при цьому у всіх деталях потенційного покупця, з яким щойно зустрічався продавець. «Коп» просить продавця про сприяння. Завтра потрібно буде посадити «покупця» за кермо. Все буде під контролем, задокументовано і злочинця зловлять на гарячому. Якщо жертва погоджується, то під час зустрічі шахрай бере ключі, сідає, не поспішаючи, в машину та відбуває у невідомому напрямку.

Але найбільш поширеним способом обману є класикою «не бита, не фарбована». Існує багато способів надати розвалюсі пристойний вид на короткий час, потрібний для продажу. Особливо уважним треба бути щодо автомобілів, що прибули з країн, де нещодавно відбулися природні катаклізми, пов'язані з повінню.

Компанія «Автопарк»: якщо потрібно продати машину вигідно та безпечно

Як бачимо, способів позбавити продавця машини, а покупця грошей достатньо. Тому треба бути дуже уважним, але навіть цього може бути мало. Тому найкращий спосіб уникнути обману при продажі авто - скористатися послугами спеціалізованої компанії, наприклад, такий як "Автопарк". Ми проводимо ретельну перевірку кожного транспортного засобу та визначаємо його реальний технічний стан, юридичну чистоту документів. Наша мета - не обдурити клієнта, а гарантувати йому максимальну вигоду, убезпечивши від зайвих проблем.