Оформлення купівлі-продажу - Фото 1

Оформлення купівлі-продажу

20 Січ 11:40

Порядок дій при продажу автомобілів

Рано чи пізно автовласникові доводиться стикатися з необхідністю заміни автомобіля і придбання нового. Якщо людина продає авто вперше, у нього виникає безліч питань, що стосуються процесу оформлення купівлі-продажу автомобіля, процедур і правил, що діють в Україні. Як вигідно продати автомобіль з пробігом, як підготувати авто до продажу і убезпечити себе від шахраїв, які документи потрібні для оформлення договору? Чи не менше питань виникає і у покупця, який купує старий автомобіль, адже дуже важливо придбати машину, характеристики якої будуть реально відповідати вартості, а також уникнути ризиків і переконатися в тому, що документи на машину - в повному порядку і вона не знаходиться в заставі, не в угоні та інше. Убезпечити угоду можна, звернувшись до фахівців, які мають досвід в перевірці авто, проведенні подібних угод.

Правила і порядок дій при купівлі-продажу авто в Україні

Приймаючи рішення про продаж свого автомобіля, важливо визначитися з його ціною, підготувати оголошення про продаж з повним описом автомобіля і його фотографіями, провести передпродажну підготовку, вимити авто, почистити оббивку, відполірувати кузов, якщо на ньому є дрібні подряпини. Доведеться витратити певний час на переговори по телефону з потенційними покупцями, на покази автомашини. Після того, як покупець знайшовся, укладається договір і проводиться переоформлення транспортного засобу на нового власника. Якщо вас цікавить, який порядок дій, як відбувається купівля-продаж авто в Україні, то на сьогоднішній момент є два варіанти оформлення документів на автомобіль і договору.

  • Нотаріальне - найбільш безпечний спосіб укладення угоди. Нотаріус перевіряє ТЗ на предмет того, чи не перебуває воно під арештом, чи відсутні обмеження на відчуження, чи не є воно заставним майном. Після того, як договір підписаний в присутності нотаріуса, Всі права власності на машину переходять до покупця. Покупцеві доведеться надалі відвідати сервісний центр МВС, щоб отримати новий техпаспорт.
  • Купівля-продаж може здійснюватися в самому сервісному центрі МВС, що обійдеться меншими витратами, але при цьому зростають ризики, пов'язані з обмеженими можливостями, що стосуються різних перевірок. У центрі МВС можна перевірити, чи не числиться автомобіль в угоні.

Також можна провести онлайн перереєстрацію на порталі igov.org.ua, при цьому відвідування сервісного центру МВС все одно буде необхідно, але це дозволить заощадити час.

Скільки коштує оформити договір на купівлю-продаж авто в Україні, залежить від того, де саме оформляється купівля-продаж. У сервісному центрі ця процедура проводиться безкоштовно (не рахуючи вартості бланка і сплати податків, в тому випадку, якщо це не перший продаж за рік), у нотаріуса доведеться заплатити за його послуги. Також буде потрібно оплатити послуги, пов'язані з переоформленням документів, вартість яких залежить від типу транспортного засобу. Податок з доходу в розмірі 5% стягується, якщо за календарний рік автовласник вже здійснював подібну угоду, а також доведеться заплатити 1,5% військового збору.

Які документи потрібні при продажу автомобіля в Україні?

Для укладення угоди знадобляться наступні документи: оригінали та копії паспортів як продавця, так і покупця, довідки про присвоєння коду платника податків, оригінал і копія технічного паспорта авто, документ, який підтверджує право власності на машину.

Договір укладається в трьох примірниках, кожна зі сторін отримує по одній копії договору, а один примірник залишається в сервісному центрі.

Якщо процес продажу здається вам занадто складним і тривалим, вам потрібна допомога в оцінці машини, проведенні передпродажної підготовки або юридичне оформлення, можна звернутися в автосалон "Автопарк" (Україна), який надає послугу продажу автомобіля "під ключ".