Скасування договору купівлі-продажу авто - Фото 1

Скасування договору купівлі-продажу авто

26 Січ 11:35

Причини скасування договору купівлі-продажу автомобіля

На сьогоднішній день автомобіль є у багатьох сім'ях, часто й не один. Продаж авто - один із найбільш популярних видів угод. Договір свідчить, що продавець віддає покупцю машину, а покупець приймає її та сплачує зазначену вартість. Обидві сторони ретельно готуються, перш ніж угода відбудеться. Власник машини проводить передпродажну підготовку. Він зобов'язаний надати достовірну інформацію про стан товару та підготувати всі необхідні документи. Покупець також має бути уважним, оглядаючи авто та перевіряючи документацію на нього. При залученні до цього процесу кваліфікованих експертів зазвичай все відбувається нормально.

Не так часто, але трапляється, що відбувається розірвання договору купівлі-продажу авто, причому анулювати угоду може продавець чи покупець. Для цього має бути суттєва причина. Дуже часто скасування угоди відбувається через значне порушення однієї зі сторін: якість та стан машини абсолютно не відповідає заявленому в договорі. Іншими словами, раптом виявилося, що продавець спеціально не оголосив серйозних прихованих дефектів. Іншими причинами можуть бути проблеми юридичного характеру з документацією, оплатою.

Види розірвання договору купівлі-продажу автомобіля продавцем або покупцем

Готуючись до угоди, обидві сторони мають бути юридично підкованими: знати свої права, мати перелік необхідних документів, розуміти, що робити в тій чи іншій ситуації. Також необхідно розуміти, чи можна розірвати договір купівлі-продажу автомобіля, в який термін це можна зробити, що для цього знадобиться продавцю авто.

Існують такі види розірвання угоди:

  • анулювання за згодою сторін (технічне та класичне розірвання);
  • анулювання в судовому порядку;
  • анулювання продавцем (розірвання попереднього, основного, кредитного договору).

Анулювання угоди за згодою сторін є найпростішим і маловитратним. Воно може бути у тому випадку, коли продавцю та клієнту ця угода стала невигідною, вони відмовляються від неї без взаємних претензій та конфліктів. Таке трапляється вкрай рідко. Часто продавець не особливо прагне повертати отримані кошти, але після пред'явлення справедливих претензій та загрози судового позову змушений погодитися на анулювання за згодою сторін. Розірвати угоду в судовому порядку – більш витратно у фінансовому та моральному плані. Для того, щоб зробити все грамотно і виграти справу, слід залучити юриста. Крім позову, підготовки всіх документів, актів, необхідно зробити експертизу машини виявлення всіх перелічених у позові вадах. Також скасування договору купівлі-продажу авто може статися з ініціативи продавця, якщо, наприклад, покупцю було надано розстрочку або відстрочку платежу, а він відмовляється вносити потрібну суму. У разі, якщо після 30 днів після направлення претензії питання не вирішене, то оформляється відповідний позов з вимогою повернути транспортний засіб.

Зручна купівля та продаж автомобілів з компанією Autopark

Якщо хочеться уникнути перерахованих вище проблем і скоротити час на пошук вигідних варіантів, варто звернутися до професіоналів. Компанія Autopark надає по всій Україні такі послуги:

  • купівля, обмін та продаж автомобілів б/у:
  • допомога у підготовці необхідних документів;
  • оформлення ОСАЦВ;
  • кредит та лізинг на вживаному авто;
  • постпродажне обслуговування.

Користуючись послугами фахівців Autopark, можна не хвилюватися про чесність угоди, також це допоможе заощадити час та фінанси. Ознайомитись з повним переліком пропозицій компанії можна на сайті autopark.ua.