Розписка при купівлі-продажу автомобіля - Фото 1

Розписка при купівлі-продажу автомобіля

26 Січ 17:18

Розписка при купівлі-продажу автомобіля

Покупка машини - справа клопітна та відповідальна. Адже йдеться про кошти, які нерідко збираються не один рік, аби втілити у життя давню мрію та стати автовласником. Оформити угоду можна за допомогою договору - у такому разі доведеться витратити кілька тисяч гривень на обов'язкові платежі або за довіреністю. Даний варіант особливо поширений при купівлі вживаних авто, оскільки економить гроші і є зручним як для покупця, так продавця. Але така зручність пов'язана з певними тонкощами, які необхідно враховувати при підготовці угоди купівлі або виставленні машини на продаж, щоб уникнути проблем і неприємних ситуацій. Одним із дієвих інструментів, який може допомогти при вирішенні спірних питань, є написання розписки при купівлі-продажу авто.

Як правильно написати розписку під час продажу або купівлі авто?

Коли ухвалено рішення про укладення угоди, сторони визначаються з тим, яким чином вона буде оформлена: або укладанням договору купівлі-продажу на машину, або за допомогою довіреності. Не варто нагадувати, що в останньому випадку довіреність має бути складена таким чином, щоб враховувати інтереси як покупця, так і продавця, щоб не створити нікому в майбутньому несподіваного клопоту. Гарною підмогою та гарантією того, що у разі, якщо оформити право власності на транспортний засіб не вдалося через непередбачені обставини, витрачені кошти будуть повернуті, стане оформлення розписки під час продажу автомобіля.

Вона підтверджує, що продавець отримав обумовлену суму як оплату за проданий автомобіль. Але розписку пише не лише продавець. Її може становити і покупець. Відбувається це, коли в нього не вистачає коштів, щоб внести всю суму відразу, і сторони домовились про розстрочку. Розписка пишеться власноруч покупцем, бажано – у присутності свідків, і передається продавцю разом із першою частиною платежу. Автомобіль у цьому випадку виступатиме одночасно і як застава угоди. Хоча цей документ пишеться у довільній формі, можна легко знайти зразок розписки, що пишеться під час продажу авто, та подивитися список того, що туди необхідно включити.

Юристи кажуть, що чим докладніше складено розписку, тим краще. В обов'язковому порядку туди заносяться анкетні дані продавця, покупця та свідків, номери паспортів. Бажано самостійно перевірити документи один одного перед складанням розписки. Ця незайва обережність зазвичай не викликає питань. Також вносяться докладні дані про транспортний засіб, включаючи марку, модель, тип кузова, рік випуску, VIN-код, колір, об'єм двигуна, номер реєстрації. Вказується сума коштів цифрами та прописом, передана покупцем продавцю, та зобов'язання продавця чи покупця вчасно вчинити всі необхідні дії для завершення угоди та переоформлення транспортного засобу.

У клієнтів компанії «Автопарк» не буває проблем із оформленням необхідних документів. У нашому офісі співробітники завжди нададуть зразок розписки під час продажу автомобіля, що оптимально підходить під конкретну ситуацію.

Продаж авто без нервування з компанією «Автопарк»

Щороку десятки тисяч автомобілів змінюють своїх власників. Для середньостатистичного українця автомобіль – одна з найдорожчих покупок, які доводиться робити у своєму житті. Дорожче – лише житло. Природно, у разі продажу чи купівлі такого цінного активу хочеться, щоби все пройшло без зайвих труднощів. Наша компанія має 12-річний досвід роботи у цій сфері. Ми працюємо максимально прозоро, за міжнародними стандартами, обов'язковими для успішного бізнесу, маємо цілодобовий кол-центр, де можна отримати необхідну інформацію в телефонному режимі.

У Києві, Харкові, Запоріжжі чи Одесі запрошуємо відвідати наш офіс. Досвідчені менеджери дадуть відповідь зі знанням справи на будь-яке питання, підкажуть, як найкраще оформити угоду та нададуть зразки всіх необхідних документів. Продавати або купувати машину з нами – зручно, вигідно та безпечно.