Що означає продаж авто за техпаспортом (ТП)? - Фото 1

Що означає продаж авто за техпаспортом (ТП)?

11 Черв 12:16

Що означає продаж авто за техпаспортом (ТП)?

Сучасний мега швидкий і активний темп життя просто змушує людину задуматися про придбання власного автомобіля. Адже завдяки йому можна буде встигати відвідати більше місць та швидше виконати більшу кількість запланованих справ. Якщо бюджет не дозволяє купити нове авто, не біда, сьогодні існує безліч варіантів швидко підшукати собі старе авто. Це інтернет-ресурси, авторинки, які є практично в будь-якому місті, та спеціальні компанії, що займаються продажем б/у машин.

Досить часто в інтернеті та на ринку можна побачити і почути привабливу пропозицію – автомобіль у відмінному стані з невеликим пробігом за вигідною ціною, але продаж авто тільки за техпаспортом, а що це таке? В даному випадку процес купівлі машини не передбачає оформлення будь-яких документів, а полягає у передачі грошей продавцю в обмін на авто та технічний паспорт. Таким чином, ні довідок, ні рахунків, ні нотаріально підтвердженого договору купівлі-продажу, ні інших документів, які могли б підтвердити факт купівлі, у нового власника автомобіля на руках не буде. Звичайно, ви можете почитати інформацію в інтернеті, де написано, що багато хто так робив і все відмінно, але давайте спробуємо розібратися у можливих варіантах розвитку подій.

Наслідки для покупця вживаного авто за технічним паспортом

Звичайно, низька ціна на авто мрії може затуманити розум і людина, не замислюючись про наслідки, може передати гроші, але така покупка накладає цілу низку обмежень, які не дадуть вам насолодитися новим придбанням. Перерахуємо недоліки такої покупки:

  • немає можливості офіційно перепродати авто, адже без власника за техпаспортом ви не знімете його з обліку;
  • будь-які штрафи, які навіть після покупки накладатимуться на юридичного власника авто, можуть призвести до того, що авто у вас просто вилучать у рахунок погашення боргів;
  • при порушенні правил дорожнього руху, всі повідомлення приходитимуть на юридичного власника (який їх не зобов'язаний оплачувати за вас), а несплата штрафів може призвести до того, що авто заберуть на штрафмайданчик і без юридичного господаря, ви його не заберете;
  • /li>
  • автовласник може подати машину в розшук і тоді доведеться витратити багато часу та сил, щоб довести, що ви її купили, а не вкрали;
  • купивши автомобіль за тех.паспортом, ви не зможете перетнути на ньому кордон, перефарбувати авто або офіційно утилізувати його, а втративши техпаспорт, елементарно не зможете довести в ДАІ, що це ваша машина.

Продаж авто за техпаспортом передбачає, що ви не будете відвідувати МРЕВ і нотаріуса, а значить ви не зможете дізнатися, чи знаходиться машина у викраденні або є заставою в кредиті, а також іншу важливу інформацію про неї. Хоча Україна – країна, в якій продаж авто за техпаспортом не заборонено, до того ж виходить така угода зовсім недорого, але вона передбачає великі ризики та негативні наслідки як для покупця, так і для продавця.

Чому не варто продавати авто за техпаспортом?

Продаж автомобіля за технічним паспортом, хоч і дозволяє оформити угоду швидше і без бюрократичної тяганини, також не вигідна і продавцю. По-перше, автовласник після такого продажу продовжує юридично нести відповідальність за транспортний засіб, тож усі штрафи приходитимуть на його ім'я, а у разі ДТП саме до нього будуть пред'явлені претензії від постраждалих або кримінальна відповідальність за смертельний результат. По-друге, у разі несплати штрафів (а новий власник може про них не знати), саме на юридичного господаря машини будуть накладені штрафні санкції у вигляді заморожування рахунків, арешту майна та відкриття судового розгляду.

Навіть якщо початковий власник авто захоче самостійно зняти транспорт з обліку, без наявності автомобіля та оригіналу технічного паспорта зробити цього законним способом уже не вийде. Тому не варто економити час і гроші на офіційне укладання угоди, адже так ви убезпечите себе від неприємних несподіванок.

Переваги співпраці з компанією "Автопарк"

Якщо вам необхідно терміново продати або купити старий автомобіль, а вільного часу немає на пошуки порядного продавця чи покупця, адже завжди є ризик потрапити на шахраїв, краще звернутися до перевіреної компанії, яка офіційно займається купівлею-продажем б/у машин. Автосалон "Автопарк" пропонує послуги з термінового викупу або продажу як дорогих, так і бюджетних автомобілів не тільки в Києві, де розташований наш головний офіс, а також в інших містах по Україні: Харків, Запоріжжя, Одеса. Наші фахівці добре знаються на техніці, зможуть швидко оцінити стан автомобіля і, враховуючи його, запропонують оптимальну ціну, яка зазвичай становить 85%-95% від ринкової вартості автомобіля. На вартість авто впливає безліч есть факторів: величина пробігу, рік випуску, технічний стан, зовнішній вигляд, популярність моделі, кількість попередніх власників.

"Автопарк" – це велика всеукраїнська мережа салонів автомобілів із пробігом, яка працює на авторинку вже понад 12 років і за цей час неодноразово підтверджувала свій професіоналізм та бездоганну репутацію, що доводять позитивні відгуки наших клієнтів. Наш автопарк представлений найширшим асортиментом транспортних засобів на будь-який смак та бюджет, ми гарантуємо клієнтам безпеку та юридичну чистоту всіх угод, тому ви можете бути впевнені, що ми точно зможемо вам допомогти.