Що таке лізинг і як залишитися не в програші - Фото 1

Що таке лізинг і як залишитися не в програші

28 Січ 09:31
Сьогодні не кожен може купити авто або навіть взяти в кредит, або на виплат, на такий випадок є ще один варіант придбати авто в лізинг (взяти в оренду з можливістю викупити його). Хоча пропозиції кредитів все більше і більше, процедура видачі не спростилася і клієнтів ретельно фільтрують за складною процедурою, % ставка велика, на початковий внесок накладаються %, що відраховується до пенсійного фонду, сума на страхування КАСКО і звичайно реєстрація автомобіля теж не безкоштовна. За рішення придбати собі авто як «юр» так і «фіз» особи віддають перевагу лізингу і останнім часом продажі таким способом на українському ринку тільки зростає. Влітку 2018 року продаж призупинився, через розгляд зниження акцизу, але після того, як стало всім зрозуміло, що цей закон ніяк не вплинув на вартість нових авто, продаж різко збільшився. Цьому ще сприяла стабілізація долара. Зараз на лізинговому ринку є до 6 надійних компаній, але їхня кількість зростає. Багато банків відкривають автолізингові відділення. Перевага в лізингу - більша доступність для клієнтів, в оцінці платоспроможності (більш лояльні, ніж при кредитуванні). Така «лояльність» обумовлена тим, що юридично власником автомобіля є лізингова компанія, до моменту останньої виплати від лізингоодержувача. При кредитах право власності належить покупцю після внесення початкового внеску. Ця особливість дає можливість лізингової компанії легко і швидко вилучити авто, наприклад, при частої не виплаті щомісячної суми, або при ухиленні техогляду на чітко зазначеній у договорі станції, або навіть при перевищенні пробігу, теж прописаному лізинговою компанією. Такими обмеженнями лізингові компанії захищають себе від повернення через деякий час авто, яким вже користуватися просто неможливо з технічних причин, вони як власники авто зацікавлені в його товарному вигляді. Але якщо повернути до плюсів лізингу, то, звичайно, варто зазначити, що сума, яку необхідно сплатити на страхування, реєстрацію та збір до фонду пенсій – розподілена на всі платежі, а не включена повністю в перший, як за кредиту. Найбільш витратним лізинг проти кредитом буде, якщо у суму включені витрати сервісу авто, зміна сезонних шин тощо. Але в той же час все це й так доведеться робити водієві, а сплатити одразу все суму за ситуацією складніше, ніж частково. Ще один плюс: є лізингові компанії, які надаючи короткостроковий лізинг (до року), не вимагають КАСКО, тим самим клієнт заощаджує до 8% вартості авто на рік.

Сьогодні лізинг - єдиний варіант отримати фінансування для придбання авто у валюті. Докладніше і розповідати немає сенсу, це дає змогу заощадити у % ставці, але треба пам'ятати про курсові ризики. Заощадити дозволить ваша позитивна кредитна історія, більш відчутну економію можна досягти за рахунок партнерських програм з дилерами та виробниками (хоча такі партнерські програми найчастіше зустрічаються в кредитуванні, а лізингові в Україні поки що поодинокі випадки).

Бажання заощадити та ажіотаж на автолізинг дали чудовий ґрунт для появи численних шахрайських компаній у цій сфері. Довести з правової сторони, що вас обдурили практично не реально. Шахраї працюють найчастіше грамотно, тому пам'ятайте будь-які знижки та акції на авто може надати лише офіційний дилер. Не може лізингова компанія запропонувати авто на 30% дешевше, ніж у офіційного дилера, для неї це точно не вигідно. Коли надходять такі пропозиції від лізингової компанії – отримати авто «зі знижкою», фактично за договором шахраї надають вам консультаційні послуги щодо вибору автомобіля за ціною до 50 000 грн. І в результаті підписавши такий договір і після сплати першого внеску, послуга надана та оплачена, авто ви точно не отримаєте. Існування лізингових шахраїв не заперечує і Нацкомісія, яка регулює ринки фін. послуг. Вже відомо 27 лізингових компаній, виключених із Держ. реєстру (але через порушення у звітності, а не за афери).

Так як довести факт шахрайства практично неможливо, то вихід - не потрапляти в пастку. Ось кілька слушних порад, які допоможуть не викидати свої кошти на вітер і не бути ошуканим, якщо ви вирішили звернутися до лізингової компанії:

  • Запитайте сертифікат Нацкомфінпослуг (про те, що ця компанія включена до реєстру компаній, яким дозволено надавати послуги лізингу). Вам можуть показати копію, але відмова надати документ для ознайомлення – перший сигнал звернутися до іншої компанії. На жаль, навіть якщо сертифікат є, це ще не гарантія надійності компанії.
  • Уважно прочитайте договір, а краще проконсультуйтеся з компетентним юристом. Вам зобов'язані надати копію договору до підписання і весь шрифт повинен бути читаний. Уважно ознайомтеся з умовами односторонньої зміни % подорожчання. І звичайно, всі пункти наданої вам копії повинні збігатися з оригіналом (переконайтеся в цьому перед підписанням).
  • Також у вас є право ознайомитися з договором поставки автомобільної лізингової компанії від дилера і більше того – стати третьою стороною в цьому договорі.
  • Не варто покладатися на відгуки в інтернеті і брокерів, які допомагають у виборі лізингової компанії.
  • Ви маєте можливість взяти реквізити тієї компанії, з якою хочете підписати договір і перевірити їх у багатьох відкритих базах. Наприклад у таких: база судових рішень, база фіскальної служби та ін. Обов'язково перевірте у Бюро кредитних історій кредитний рейтинг обраної вами компанії, адже у разі банкрутства та нормальна компанія може створити масу неприємностей.
  • Перед внесенням першого платежу у вас повинні бути всі оригінали договорів, підписані з боку лізингової компанії, і абсолютно не зайвим буде запитати документи, що підтверджують право підпису.