Ford подарує автомобіль тому, хто знайде чашу Генрі Форда - Фото 1

Ford подарує автомобіль тому, хто знайде чашу Генрі Форда

05 Лют 15:46
Компанія Ford розшукує першу «цеглину» у фундаменті Ford Motor Co. - Скляну чашу для пуншу, отриману Генрі Фордом за перемогу в гонці в Гросс Пуенте в жовтні 1901 р. В обмін на чашу керівництво компанії пропонує автомобіль.

Вперше подібна пропозиція надходила ще 2003 р., але тоді «священного Граалю» Форда так і не було знайдено. Наразі представники компанії обіцяють подарувати новий Expedition 2018 модельного року.

За перемогу в гонці, організованій Детройтським спортивним клубом (Detroit Driving Club), разом із чашею Форд отримав грошовий приз – $1000, які й стали першою інвестицією у майбутню автоімперію.

Закликаючи $1000 та інвестиції, які йому вдалося отримати завдяки галасу в пресі, допомогли Форду заснувати нове підприємство - Ford Motor Co. - та розпочати новий етап своєї кар'єри після краху Детройтської автомобільної компанії.

"Багато хто з нас вважає, що якби Генрі Форд не виграв цю гонку, він, можливо, не зміг би зібрати гроші, щоб остаточно побудувати Ford Motor Co.", - сказав Едсель Форд II, правнук Генрі Форда.

Переможцем гонки 1901 р. мав стати інженер та засновник компанії Winton Motor Carriage – Александер Вінтон. Чаша була обрана як потенційний трофей саме для нього. Особистий менеджер Вінтона, який її обрав, вважав, що вона добре виглядатиме в будинку гонщика в Клівленді і опинилася б там, якби автомобіль Вінтона не зламався на шляху до фінішу.

"Генрі Форд був ніким, практично невідомим навіть у Детройті, а Вінтон був найвідомішим гонщиком у США", - сказав Метт Андерсон, куратор музейного комплексу Генрі Форда в Дірборні, штат Мічиган.

На почесному місці у вестибюлі особняка Фордов чаша простояла до 1950 р. і була продана в 1951 р. на аукціоні за $70 власнику нью-йоркського магазину. Відомо, що існує тільки одна фотографія чаші для пуншу: вона була знайдена серед негативів, зроблених самим Генрі Фордом.